Wastips voor sokken

vieze sokken CC BY 2.0 mirandafootsies @ youtube
Wastips voor Sokken

Sokken worden relatief vaak gewassen, na een dag kiezen de meesten er toch voor om de sok door een schone te vervangen. Met vaak wassen is het best een kunst om de sokken dan ook nog eens in goede conditie te houden. Zeker omdat aan sokken doorgaans geen label zit en je dus maar moet gokken wat de wasvoorschriften ook al weer zijn. Maar globaal komt het op deze wastips neer:

Wollen sokken

Wassen op maximaal 30 graden bij voorkeur in een wolwasprogramma of nog liever met de hand. Wol gaat bij teveel schudden en schuren vervilten.

Ze mogen zeker niet in de droger.

Kunstvezel sokken

Bij sokken gemaakt van kunstvezels kun je ervan uitgaan dat ze bij 30 graden in de wasmachine moeten.

Katoenen sokken

Witte katoenen sokken mogen bij 60 graden in de wasmachine, andere katoenen sokken, zoals ook de badstof sokken, mogen op 40 graden zolang ze niet teveel elasthan bevatten die horen weer op 30 graden.

Dus

Eigenlijk was je alle sokken het beste bij 30 graden, hoef je niet elke keer na te denken. Wollen sokken was je met de hand of extra voorzichtig.

Sportsokken

Veel wasmachines hebben tegenwoordig een ultra-kort programma, dit is prima geschikt om je complete sport outfit inclusief sokken na het sporten schoon te krijgen. Eens in de zoveel weken laat je ze meedraaien met een langer programma

Drogen en Strijken

Sokken drogen relatief snel, zeker als ze voor een groot deel uit kunstvezel bestaan, en gaan daarom het beste op de waslijn en niet in de droger. Het komt de levensduur zonder meer ten goede, zelfs als de wasvoorschriften suggereren dat de droger wel kan. Hetzelfde geld voor het strijken van sokken. Katoenen sokken zijn iets verdraagzamer als het gaat om de droger.

Lubbersokken

De meeste sokken bevatten een kunstvezel elasthan  (ook wel onder de naam spandex of andere merknamen), die houdt je sokken lekker elastisch net als bijvoorbeeld bij badmode. Helaas is deze vezel gevoelig voor zo ongeveer alles waarmee sokken in aanraking komen bij dagelijks gebruik: zweet, wasmiddel, lotions en ook hitte. Ook daarom gaan sokken beter niet in de droger.

Krimpen

De meeste goede sokken krimpen nauwelijks maar houd toch rekening met een paar procent krimp. Koop je sokken dus niet te krap aan de maat

Verkleurde sokken

Net als de andere was zullen sokken op termijn verkleuren, dat komt enerzijds door de inwerking van zon, voor zover ze niet in de schoen zitten, en wasmiddelen. Anderzijds schuren de sokken tegen elkaar in de was. Dat laatste is te voorkomen door de sokken binnenste buiten te wassen.

Sok weg

Sokken paarsgewijs bij elkaar houden is een kunst apart, helaas kun je ze niet samengevouwen wassen. Sneakersokjes en andere kleine sokken kunnen ook nog eens in het afvoerzeef van de wasmachine belanden. Deze sokken was je het beste in een wasnet.