Sokmaten – alles wat je moet weten

Bij sokken luistert de maat minder nauw dan bij schoenen, een maat te groot of te klein zal zelden een probleem zijn. Daarom zijn er meestal ook niet aparte sokken voor elke maat maar hebben ze een bereik bijvoorbeeld maat 34 tot 38. De pasvorm van de grensmaten ( in dit voorbeeld 34 en 38) is sterk afhankelijk van het merk, bij sommige past deze sok nog prima bij een maat 38 bij andere zijn ze eigenlijk te klein. Is ook afhankelijk van het soort sok, bij een paar slobber sportsokken kijk je er anders tegenaan dan een paar nette dure sokken.

Bij de aankoop van technische sokken is de maat wel weer belangrijker, een beetje jammer om twintig of meer euro uit te geven voor een paar anatomische links/rechts sokken en dat dan de verstevigingen niet op de juiste plek zitten omdat de maat niet goed is. Deze sokken hebben dan ook vaak  een kleiner maatbereik of zijn zelfs per maat beschikbaar. Denk er ook aan dat sokken een paar procent kunnen krimpen bij het Wassen zit je op de grens kies dan toch de grotere maat.

Uitleg over de maten voor babysokken : Sokkenmaten voor baby’s

Sokmaten chaos

Soms zie je ook wel sokken aangegeven in centimeters, de (franse) schoenmaat is 1,5 keer de lengte in centimeter.Al maken sommige (web)winkels er een potje van door de sokmaat in centimeters op de site te zetten terwijl ze eigenlijk de schoenmaat bedoelen. Hier helpt alleen passen.

Zo kun je dus ook zelf je sokmaat vinden. Voet opmeten keer 1,5 en je hebt de maat, de gemiddelde maat in Nederland is 39 dat is 26 centimeter.